Pengenalan


Salam buat semua khasnya anak-anak didik Sekolah Kebangsaan Bukit Jejulong dan anakku Ammar Shah Iskandar ,Ammar Shah Haiqal . Blog ini diubahsuai khas buat kalian semua. Semoga paparan ilmu di sini mampu memantapkan lagi pembelajaran yang sedia ada di dalam bilik darjah.
Setiap masa dan peluang yang ada janganlah disia-siakan. Tiada siapa yang mampu mengubah pemikiran kita untuk menjadi cerdik pandai jika bukan diri kita sendiri yang bertindak menjadi seorang pelajar yang rajin dan berdisiplin. Marilah kita sama-sama mengulangkaji sains dalam kehidupan kita mengikut bab demi bab ya anak-anak...
DEMI MENINGKATKAN PRESTASI DIRI DAN AKADEMIK SEKOLAH KEBANGSAAN BUKIT JEJULONG yang bakal melahirkan modal insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang.

Sains Tahun 6.

Bab 1.2
PERSAINGAN

1. Persaingan ialah satu bentuk interaksi hubungan antara hidupan yang berlaku antara haiwan dan tumbuhan untuk mendapatkan keperluan asas.
2. Persaingan berlaku kerana sumber yang terhad.

Persaingan Antara Haiwan.
1. Persaingan boleh berlaku antara haiwan yang sama spesies dan antara haiwan yang berlainan spesies.
2. Faktor-faktor yang menyebebkan persaingan antara haiwan ialah:
a-makanan
b-air
c-pasangan
d-tempat perlindungan
3. Haiwan bersaing untuk mendapatkan makanan dan air apabila sumber makanan dan air terhad.
4. Persaingan untuk mendapatkan pasangan antara haiwan yang sama spesies. Haiwan jantan perlu bersaing untuk mendapatkan pasangan semasa musim mengawan.
5. Persaingan mendapatkan tempat perlindungan dan wilayah berlaku kerana haiwan memerlukan tempat perlindungandan ruang untuk hidup.
6. Persaingan lebih kuat berlaku apabila bilangan haiwan bertambah dan sumber menjadi semakin terhad.
7. Haiwan yang lebih kuat akan memenangi persaingan dan ia akan menguasai sumber di suatu habitat.
8. Haiwan yang kalah akan tersingkir dari habitat itu.

Persaingan Antara Tumbuhan
1. Tumbuhan bersaing untuk mendapatkan cahaya matahari, air, nutrien dan ruang.
2. Persaingan menjadi lebih kuat/sengit jika banyak tumbuhan di suatu kawasan.
3. Kesan persaingan antara tumbuhan:
a-Tumbuhan akan berlumba untuk tumbuh tinggi bagi mendapatkan cahaya matahari.
b-Tumbuhan yang gagal dalam persaingan akan terbantut.
(ok,anak-anak jangan lupa kongsi2 ya..cikgu sayang kamu)


Haiwan Yang Telah Pupus

MUNGKIN ramai tidak menyedari selain proses pembangunan dan pertanian,kepupusan hidupan liar juga berlaku akibat pemburuan haram bagi mendapatkan haiwan sama ada sebagai makanan, bahan perubatan dan perhiasan. Namun, sejauh mana mujarabnya menggunakan anggota badan haiwan sebagai bahan makanan, perubatan atau barang hiasan memberikan‘kuasa dan kekuatan’ baru kepada tubuh manusia? Seiring pengecilan kawasan perhutanan, sikap rakus dan tamak manusia dalam mengumpul barang perhiasan berasaskan haiwan liar ke pasaran,membawa kesan amat buruk terhadap populasi hidupan liar.Jom tengok antara haiwan yang dah pupus....

1.Dodo (Raphus cucullatus) adalah burung yang tak dapat terbang yang pernah hidup di pulau Mauritius . Burung ini berhubungan dengan Merpati. Burung ini memiliki tinggi sekitar satu meter, pemakan buah-buahan, dan bersarang di tanah.Dodo pupus antara pertengahan sampai akhir abad ke-17. Kepupusannya sering dijadikan contoh tipikal kerana ia terjadi dalam sejarah penulisan manusia dan akibat aktiviti manusia.

2.Harimau Tasmania (Thylacinus cynocephalus) adalah haiwan marsupial karnivor yang paling besar yang diketahui pada zaman moden. Binatang ini berasal dari Australia dan New Guinea dan dinyatakan pupus pada abad ke-20. Binatang ini disebut sebagaiharimau Tasmania kerana punggungnya yang bercorak belang. Harimau Tasmania pernah pupus di benua Afrika ribuan tahun sebelum kedatangan bangsa Eropah, tetapi speasis ini berjaya bertahan di Tasmania dengan sejumlah endemik lain seperti Tasmanian Devil. Selain pupus akibat pemburuan haram, serangan penyakit, anjing dan gangguan manusia turut menyumbang. Walaupun telah diisytihar secara rasmi ia telah pupus, terdapat laporan tentang pertembungan saki-baki spesies ini.

Ahad, 11 Disember 2011

Mikroorganisma yang mereputkan bahan buangan

1. Sesetengah organisma memperoleh makanan daripada tumbuhan atau haiwan mati dan menguraikannya kepada bahan ringkas.
2. Mikroorganisma ini disebut sebagai pengurai.Pengurai juga boleh menguraikan bahan buanga kepada bahan ringkas. Dua pengurai yang utama ialah fungi dan bakteria.
3. Mikroorganisma ini menguraikan bahan organik. Sisa makanan ,pakaian serta tumbuhan dan haiwan mati terdiri daripada bahan organik.
4. Bahan kimia dalam bahan organik ini dikembalikan ke dalam tanah untuk kegunaan tumbuhan.
5. Fungi dan Bakteria melindungi bumi daripada ditimbuni oleh bahan buangan.